Moj internet dnevnik
Marija Lugarić
Blog
ponedjeljak, ožujak 31, 2008
Kako vrijeme leti! Do prije 3 minute bila sam uvjerena da je danas točno godišnjica mog bloganja, ali sam upravo skužila kako je godišnjica zapravo bila jučer!  Da, da... 30. ožujka 2007. objavljen je na ovoj adresi moj prvi post. No, bez obzira na moju zaboravnost (a lijepo znam da uvijek sve zaboravljam i da trebam zapisivat!), imam potrebu obilježiti svoju godišnjicu ili 1. rođendan ovdje jednim prigodnim samo-analizirajućim i retrospektivnim postom.

U ovih godinu + jedan dan napisala sam ukupno 110 postova (ovo je jubilarni 111 post ). To bi u prosjeku značilo da sam napisala novi post svaka tri, četiri dana. Naravno, u prosjeku ne znači i stvarno - bilo je ovdje i razdoblja po cca 10 dana bez posta, ali kad bi god došla u tu situaciju dobila bih poneki e-mail ili telefonski poziv s pitanjem da kaj mi se događa s blogom i da nek lijepo izvolim nešto napisati.  

Službena statistika govori o ukupno 126 580 unique hitova što bi u prosjeku bilo cca 350 jedinstvenih posjeta dnevno.  Naravno prosjek je prosjek, a pogled u detaljnu statistiku kazuje da je taj raspon dnevnih posjeta od 1500 (high) do 150 (low) - ovisno o tome je li objavljen novi post ili ne. Najviše posjeta bilježi studeni prošle godine (22 938 unique hitova) što je i razumljivo ozirom na parlamentarne izbore. Iza toga je prosinac 2007 (17 122 - isto tako razumljivo obzirom na formiranje Vlade i većine i analizu rezultata izbora). Na trećem mjestu je (za mene posve iznenađujuće) srpanj 2007. sa 10 266 unique hitova. Svi ostali mjeseci bilježe posjetu oko 8 ili 9 tisuća, a najslabije je bilo (ne računajući ožujak 2007) u svibnju 2007. 

Do trenutka pisanja ovog posta, na ovom blogu je ostavljeno ukupno 5 070 komentara

Ne znam kako vama, ali meni se ovo čini kao poprilično impresivna statistika!

Moja ideja je kod pokretanja bloga bila pokazati kako nisu baš svi političari isti. Istovremeno, imala sam potrebu ispuhati se na nekim temama, ali i komunicirati sa svima vama. Taj dio komunikacije s vama, mojim čitateljima, mi se u ovih godinu dana pokazao kao kao najveća korist bloganja. Upoznala sam masu sjajnih ljudi, s nekima se od njih (vas) i privatno sprijateljila. Od vas su dolazile neke inicijative i pitanja koja su učinila moj posao smislenijim. Posljedično, stotine  i stotine izmijenjenih e-mailova sa svima vama, pohranjenih u moju arhivu u outlook-u, možda i najbolje govori o svemu tome.

A ja sam pisala kada sam imala o čemu pisati, pisala sam kad me nešto jako žuljalo i kad nisam mogla šutjeti. Pisala sam i o nekim privatnim, za mene jako važnim stvarima, a koje su me u nekim trenutcima toliko dirnule na ovaj ili onaj način da sam naprosto morala sa svima vama podijeliti svoje trenutne misli. Najgori dio u ovom dijelu priče o mom blogu su sve one nenapisane priče, svi oni postovi koji su se kuhali u mojoj glavi, a koje nisam napisala jer nisam imala vremena za bloganje (ma koliko god ga se trudila pronaći, nekada sam stvarno preumorna za bilo što pa tako i bloganje). Potrudit ću se da u budućnosti bude što manje takvih priča.

No, krenimo u retrospektivu koja neće, nadam se biti predugačka i u kojoj ću pokušati polinkati najvažnije postove.

Travanj 2007. sam počela s postom o povećanju školarina na ZG sveučilištu i uspješnom studentskom vetu. Prvi put sam napisala nešto o HNOS-u, rodnoj ravnopravnosti i seksualnom odgoju i obrazovanju. Komentirajući film "Slučajni predsjednik" pisala sam (po prvi puta) o politici kao showbusinessu i prvi put sam pred vas postavila dilemu program ili dojam. Također sam s vama podijelila svakodnevicu jednog mog dana kada nema sjednica Sabora kao i lokaciju mog utočišta i raja na zemlji. U travnju smo saznali i dokazali kako HDZ stranačke tribine održava u crkvi. Nažalost, krajem travnja smo izgubili našeg Ivicu pa sam i ovdje na blogu podijelila s vama misli i svoju tugu.

U svibnju 2007. smo (bezuspješno što se ovog bloga tiče, a inače uspješno) pokušali udomiti Kikicu. Pisala sam o rezultatima istraživanja javnog mijenja, a pratili smo i unutrastranačku kampanju za izbor predsjednika SDP-a. Napisala sam i poprilično ozbiljne postove o pravima mladih kao i o političkoj participaciji mladih.

Lipanj 2007. je započeo konvencijom SDP-a koja je na ovom blogu zabilježena trima zapisima: prvi (generalno dojam), drugi (posveta Ivici) i treći (moja vizija SDP-a). Tada smo prvi puta započeli s prakso, da postavite (preko mene) pitanje Vladi RH, a neke od vas je zanimalo zašto se po školama skuplja JMBG vaše djece. Onda sam se opet malo nervirala oko nekulture i netolerancije, a napisala sam dva prigodna ali i osobna posta za dva blagdana: Dan antifašističke borbe i Dan državnosti. Kraj mjeseca su obilježila dva posta o ministru Kirinu: posredno (moja frustracija i problem administracije) i neposredno (rasprava o povjerenju).

Između ostalog, u srpnju 2007. sam pisala o inicijativi da se mladima da pravo glasa sa 16 godina, ali i super-brzinskom radu u Saboru (ne bi nam sad on loše došao!). Postom sam obilježila i svoja sjećanja na Univerzijadu 1987. u Zagrebu. Tada sam dodala i shoutbox na blog (kojega sam negdje u studenom maknula s bloga jer su se neki bili malo previše zaigrali bili s uvredama), a imali smo i prvi gostujući post. Pomalo začudno, Vatikan i ja smo se bili našli na istoj strani i stajalištima . Onda sam krenula na godišnji što je bilo popraćeno i light temama: Plan B i Severina. Nekako se u to lako ljetno štivo provukao i sasvim ozbiljan post o dekriminalizaciji lakih droga

U kolovozu sam objavila drugi gostujući post na temu obrazovanja. Potpuno neprimjereno godišnjem odmoru (to se ja valjda nikada ne mogu isključiti), pisala sam i (ponovno!) o dilemi program ili dojam, a potaknuta smjenom pomoćnice ministrice Kosor i ponešto o stilu vladanja. Godišnji odmor ja završio postom Znate li što je KKUTZ? (ako i dalje ne znate, obavezno pročitajte!)

U rujnu sam uglavnom bila frustrirana . Prvo sam se nanervirala oko otvaranja Avenue Malla u mom susjedstvu i pripadajućeg problema parkiranja i prometnih gužvi, pa sam se opako nervirala oko loših uvjeta za stambene kredite za zaposlenike sveučilišta i kredite za prosvjetare koji rade u osnovnom i srednjem školstvu. Prosvjetarska nerviranja sam zaključila ironičnim postom o navodno velikom povećanju plaća prosvjetara... U rujnu smo održali i našu SDP-ovsku konvenciju s kojom smo zapravo započeli kampanju i predstavili naš program i tim. Na toj sam konvenciji i ja odradila svoju ulogu i predstavila našu obrazovnu politiku

U listopadu 2007 nisam baš puno pisala obzirom da smo morali zaključiti mandat u Saboru, a i imala sam puno posla u kampanji. Ipak, napisala sam post o sjajnoj Akademiji za politički razvoj. Napisala sam post o tome kako mi u SDP-i formiramo liste za Sabor i počela odbrojavati dane do izbora. U listopadu sam launchirala i novi izgled bloga (to je ovaj koji i sada gledate). 

Postove u studenom 2007. je u potpunosti obilježila kampanja: 24 dana do izbora i predaja lista, skup u Sesvetama 21 dan do izbora, farbanje u Lekeniku i uličarenje 17 dana do izbora, 13 dana do izbora naša priča o Lekeniku je dobila nastavak u vidu inspekcije u SOS dječjem selu... Obzirom na brojne kritike u javnosti i na blogu da ne govorimo o programima, još sam jednom polinkala sve naše politike i zamolila vas da nas ocjenjujete temeljem programa. Dilema program ili dojam je 11 dana pred izbore dobila i svoj treći nastavak. 6 dana pred izbore smo upoznali Jadranku Puž (i njenu sestru Baricu), a tri dana pred izbore sam vas pozvala na naš završni skup u Zagrebu (gdje sam neke od vas i upoznala!), a saznali smo i da Niko Kovač i njegov brat Robert zapravo glume da su iz dijaspore i da su zapravo iz Zaprešića.  Dva dana pred izbore objavili smo donatore i troškove u kampanji, a prije nego li što sam predizborno zašutjela pozvala sam vas da izađete na izbore

Na dan izborne šutnje ipak nisam šutjela jer sam sa svima vama htjela podijeliti rođenje moje nećakinje Karle. 

Izbornu noć sam live blogala iz stožera SDP-a, a u narednim danima smo se bavili Ustavom RH i određivanjem mandatara. Dan poslije izbora sam i zahvalila svima vama koji ste za nas glasali, a i zaključila sam da smo napravili najbolji rezultat do tada (tada sam još bila optimistična!).

prosincu 2007. sam se uglavnom odmarala i vraćala u ne-izbornu rutinu. Od postova izdvajam samo ovaj o rezultatima PISA istraživanja u kojem ponovno propitujem je li RH kao zemlja znanja mit ili istina?

U siječnju 2008. je konstituiran novi, 6. saziv Hrvatskog sabora što je meni bila dora prigoda da rekapituliram događanja i svoj rad u 5. sazivu Sabora. Na primjeru ministra Bajsa bavila sam se i kriterijima kod imenovanja novih ministara i nekomentarično sam komentirala informatizaciju u zdravstvu.

U veljači sam (zapravo krajem siječnja) dosta putovala pa sam pisuckala o tome - London i Umag.
Predstavila sam i rješenja SDP-a za zaustavljanje pada životnog standarda građana. Krajem veljače je započela i nova sjednica Sabora, a na aktualnom prijepodnevu sam postavila pitanje ministru Vukeliću (MUP) oko progona policajca Horvatovića i nadzora nad blogovima.

Ovaj mjesec (ožujak 2008.) sa se bavila državnim proračunom: iščuđavala sam se nad činjenicom kako se malo prenijela u medijima rasprava o proračunu te sam vam predstavila svoje amandmane na proračun koje je Vlada (ah, tako očekivano!) sve odbila... Dobila sam konačno i odgovor o broju odobrenih prosvjetarskih kredita koji je pokazao da se ipak radilo o PR akciji i kako moje frustracije od jeseni i nisu bile baš tako neopravdane. Posljednji post kojega navodim u ovoj rekapitulaciji je muljancija oko ZERP-a.

I to bi, dragi moji, bila ukratko prva godina dana mog bloganja. Malo ili puno, dobro ili loše, prosudite sami. A ja... s blogom nastavljam dalje i veselim se komunikaciji s vama. 

Lijep pozdrav svima, a ja idem ovo višesatno sjedenje za kompom zamijeniti bajkanjem po Bundeku.
marijalugaric @ 18:08 |Komentiraj | Komentari: 33 | Prikaži komentare
Put ka sreći
Nema prevare, nema predaje
Pollitika
pollitika
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
320275
Trenutno:
 
Index.hr
Nema zapisa.